mercredi 24 juin 2009

Gâteau aux épinards / Spinach cake /Пирог со шпинатом












French Version

Gâteau aux épinards

J’aime beaucoup les épinards dans toutes ses formes et préparations culinaires. C’est bon pour la santé car l'épinard est riche en bêta-carotène, en vitamine C, B9, en potassium, fer, fibres.
Un peu d’historique :

Le spinacia oleracea est originaire du Caucase, cette région partagée entre la Géorgie, l'Arménie, l'Azerbaïdjan et la Russie. Il y pousse de manière spontanée encore aujourd'hui.L'épinard a donc été introduit en Andalousie par les Arabes vers l'an mil. Les Croisés l'apportent en France.Mais c'est Catherine de Médicis qui le rend populaire au XVIe siècle. En effet, "l'herbe de Carême", comme on l'appelait à l'époque était déjà très apprécié dans le bassin méditerranéen. Catherine de Médicis en devenant reine de France emmena avec elle tous ses cuisiniers et ses mets préférés.

« Gâteau aux épinards » a été inspiré d’une recette trouvée sur le culinaire blog de David Lebovitz, chef pâtissier américain installé en France depuis 2002 (son site est en anglais : http://www.davidlebovitz.com/ )

J’ai modifié sa recette originale et voici ma version :

500 gr d’épinards en feuilles surgelées
250 ml ou 1 verre de lait
3 œufs
Sel, poivre
½ gousse d’ail hachée
1 échalote finement hachée
Persil frais
1 buche de chèvre de 180 gr coupée en rondelles
1 poignée de pignons de pin

Comment faire:
Beurrez légèrement un plat à gratin.
Décongeler les épinards.
Y ajouter tous les ingrédients : le lait, les œufs, l’ail, l’échalote, le sel, le poivre, le persil. Bien mélanger.
Versez cette préparation dans un plat beurré
Disposer les rondelles de chèvre par-dessus et saupoudrer de pignons de pins
Faire cuire au four chauffé à 180° pendant 45-50 minutes.

English Version

Spinach cake

I love spinach in all kind of preparations. I always try to find new spinach recipes.
Spinach is a health product as it contains a rich source of iron and calcium.

Searching on the Internet, I have discovered that spinach was the favorite vegetable of Catherine de Medici, a historical figure in the 16th century. When she left her home of Florence, Italy, to marry the king of France, she brought along her own cooks, who could prepare spinach the ways that she especially liked. Since this time, dishes prepared on a bed of spinach are referred to as "a la Florentine."

“Spinach cake’ recipe was inspired by David Lebovitz’s recipe which I found on his blog.
David Lebovitz, a cookbook author, a former pastry chef at Chez Panisse in Berkeley, California, moved to Paris in 2002. He has his proper website
ttp://www.davidlebovitz.com/ where he posts recipes and acerbically amusing anecdotes about his time in France.

His new book, "The Sweet Life in Paris," continues in that vein. I ordered this book at amazon.co.uk and I am looking forward to getting it next week.His new book includes humorous essays about cultural differences, misunderstandings (e.g., the time he thought the saleswoman in a sock shop told him to remove all his clothing), Parisian dining habits, plus recipes.
I have slightly modified the original version of David’s recipe which is availabe on his website:
http://www.davidlebovitz.com/archives/2009/01/dave_ts_spinach_cake.html

If you want to discover my version, here it is:

You’ll need:
500 fr of frozen spinach
250 ml of milk
3 eggs, whisked
Salt, pepper
Parsley
1 onion or shallot, finely chopped
1 glove garlic, finely minced
Some pine nuts
Goat cheese of 180 gr, cut into slices

How to make the cake (serves 4-6):
Thaw and drain the spinach.
Whisk eggs.
Mix together all ingredients: spinach, whisked eggs, milk, salt, pepper, garlic, parsley.
Spread a mixture into a greased baking dish. Place slices of goat cheese on the mixture. Sprinkle with pine nuts and bake at 180C/350F for 45-50 minutes.

My advice: if you don’t find goat cheese at your local supermarket, you can substitute it with ricotta, good feta or Boursin. If any of this cheese isn’t available either, use supply any grated cheese you like (for instance, parmesan).

Russian Version

Пирог со шпинатом

Я очень люблю шпинат, во всех его формах и проявлениях. Он очень полезен для здоровья, так как он содержит
железо, кальций, магний, витамины A, C и E, антиоксиданты и фолиевую кислоту.
Шпинат стал извесен во времена Катрин де Медичи в 16 веке. Когда она вышла замуж за короля Генриха II, при ней стали широкао использовать шпинат во многих блюдах.

Рецепт, который я предлагаю сегодня, очень прост в приготовлении. Все, что вам придется купить в магазине – замороженный шпинат, козий сыр («шевр») и кедровые орешки.

Этот рецепта я нашла на сайте одного американского кулинара, Дэвида Лебовитца, живущего во в Париже с 2002. Я слегка изменила его рецепт, добавив в пирог козий сыр («шевр») и кедровые орешки, которые придают ему очаровательность и пикантность.

Вот его сайт, если вам интересно, но он на английском:
http://www.davidlebovitz.com/

Итак, вот моя версия пирога со шпинатом

Вам понадобится:

500 гр замороженного шпината
250 мл или стакан молока
3 яйца
½ зубчика чеснока
1 луковица, натереть на терке или порезать на мелкие кусочки
петрушка, либо другая любая зелень
180 гр козьего сыра («шевр»), нарезать на кусочки
Кедровые орешки

Замороженный шпинат, его продают блоками, россыпью или в форме шариков. Перед приготовлением замороженный шпинат нужно разморозить и тщательно отжать - в нем содержится удивительное количество влаги.
Положить шпинат в друшлаг и выжать излишек воды
Всбить яйца.
Смешать все ингредиенты вместе:шпинат, яйца, молоко, соль, перец, петрушка.
Выложить полученную массу в блюдо для запекания, предварительно смазав сливочным маслом.
Сверху украсить кусочками сыра и посыпать кедровыми орешками.
Выпекать в разогретой духовке при 180С в течении 45-50 минут.

Мой совет: если у вас не оказалось козьего сыра, то вы можите сверху посыпать сыром любого твердого типа, натертого на терке. Я бы порекомендоваала пармезан. В этом случае вы получите хрустящую корочку.

Aucun commentaire: