mercredi 28 avril 2010

Cheddar cheese risotto / Risotto au fromage cheddar / Ризотто с сыром «шедар»

P1100615

P1100577

P1100582

P1100583

P1100586

P1100588

P1100591

P1100595

P1100598

P1100600

P1100610

English Version

Cheddar cheese risotto

Adapted from Nigella’s recipe

I love risotto, I am a big fan of it in any of its forms. For me Nigella’s cheddar cheese risotto is a comforting, creamy, filling, sludgy risotto with a good taste of cheddar. I enjoyed it making as well as eating it.
In her recipe Nigella suggests to sprinkle risotto with some chopped chives . As for me I didn’t use them.
As for the wine, you can use any white dry wine. I used an ordinary white wine which is available at any supermarket.
Here in France cheddar is not easily found in supermarkets like Auchan or Carrefour। I had to go to “Halles de Lyons”, food covered market in the Part-Dieu area, a very famous pace in Lyon where you can find all sort of products. I bought a good hunk of it paying 38 euros per 1 kg. I have never tried cheddar before and this time I wanted to buy an authentic British cheddar cheese to make this recipe. I liked its sharp and naturally aged taste.

Serves 4:
50 gr of butter
2-3 tablespoons of oil
2 of spring onions, finely sliced
400 gr of risotto rice (I didn’t have risotto rice and used ordinary one)
1 cup of white wine
1/2 teaspoon of Dijon mustard
1 litre of vegetable stock ( I used a Knorr vegetable stock cube)
130 gr of Cheddar, raped
3 tablespoons of chopped fresh chives (optional, I didn’t use them)

DIRECTIONS:
STEP 1:
Melt butter and olive oil in a saucepan over medium heat.
STEP 2:
Stir in onions and for a couple of minutes, or until softened.
STEP 3:
Add rice and cook for another 3 minutes, stirring constantly, until lightly toasted.
STEP 4:
Add white wine and allow it to simmer. Add mustard.
STEP 5:
Pour in half the stock. Stirring all the time, gently bring to the boil, then turn the heat down and simmer until almost all the stock has been absorbed. Add the rest of the stock a ladleful at a time until the rice is cooked.
STEP 6:
Before rice is completely coked, add grated cheddar cheese. Mix.
STEP 7:
Check the seasoning and add salt and pepper if needed.
STEP 8:
Place risotto in serving bowls and it is ready to be served.

French Version

Risotto au fromage cheddar

Selon la recette de Nigella

Je vous propose une recette d’un bon risotto crémeux au fromage britannique – le cheddar.
Le fromage cheddar est un fromage jaune pâle au goût prononcé। Il est originaire du village anglais de Cheddar dans le Somerset (Angleterre). Ce fromage est difficile de trouver dans les grandes surfaces. Je l’ai trouvé aux Halles de Lyon (c’est une marché couvert regroupant une soixantaine de commerçants, installé 102 cours Lafayette à Lyon 3e). Son prix est assez élevé : de 38 à 45 euro/kg. Il est parfumé et fort en gout avec un léger gout de cave. Il me fait penser à la tomme de Savoie. Vous pouvez replacer le cheddar par le cantal ou le parmesan. Quant au vin, il faut aller vers un vin vif et rafraîchissant comme un Riesling ou un Sauvignon. J’avais le vin blanc sec de table qui s’accordait bien avec le risotto.

Pour 4 personnes :
50 gr de beurre
2-3 c à soupe d’huile
2 ciboules, finement coupés
400 gr de riz arborio
1 verre =250 ml de vin blanc
½ c à soupe de moutarde de Dijon
1 litre de bouillon de légumes
130 gr de cheddar, râpé

Comment faire:
ETAPE 1:
Coupez finement les ciboules.
ETAPE 2 :
Faites revenir les ciboules coupées dans une sauteuse avec un peu de beurre et d'huile d'olive. ETAPE 3 :
Versez ensuite le riz qui doit devenir translucide. Remuez bien.
ETAPE 4 :
Mouillez avec le vin blanc et ajoutez la moutarde.
ETAPE 5 :
Quand il est absorbé, ajoutez le bouillon de légumes louche après louche en attendant que la louche précédente soit absorbée, jusqu’à ce que le riz soit bien tendre.
ETAPE 6 :
Vers la fin de cuisson ajoutez le cheddar râpé. Remuez pour bien lier le mélange.
ETAPE 7 :
Vérifiez l’assaisonnement. Salez et poivrez si nécessaire.
ETAPE 8 :
Disposez le risotto dans les bols individuels et servez aussitôt।

Russian Version

Ризотто с сыром «шедар»

По рецепту Найджилы Лоусон

Я очень люблю ризотто, как и многие другие блюда из итальянской кухни। Сегодня мы будем готовить ризотто с британскими нотками. Мы будем готовить ризотто с британским сыром под названием «шедар». Это сыр твердого типа, происходит из деревни Шедар, находящейся в графстве Сомерсет на юго-западе Англии. Его делают на основе коровьего молока.Но если вам сложно приобрести шедар, то замените его на любой сыр твердого типа. В качестве бульона можно использовать овощной или куриный. Я использовал 1 кубик овощного бульона Кнор. В качестве вина подойдет любое несладкое белое вино. Ризотто готовится быстро, за 20 минут ваше блюдо будет готово, но придется от него не отходить, так как нужно будет добавлять постепенно горячий бульон по мере того, как бульон будет впитываться в рис.

Так что записывайте список продуктов

Рецепт рассчитан на 4 порции:
50 гр сливочного масла
2-3 ст ложки оливкового или растительного масла
2 пучка зеленого лука
400 гр риса
1 стакан белого несладкого вина
½ ч ложки Дижонской горчицы или любой другой
1 литр горячего овощного бульона
130 гр тертого на крупной терке сыра шедара или любого другого сыра твердого типа

Как приготовмить:
ШАГ 1:
Порезать лук на мелкие колечки.
ШАГ 2:
Обжарить лук до готовности в раскаленном оливковом и сливочном масле в кастрюле.
ШАГ 3:
Добавьте в кастрюлю рис и хорошо перемешайте. Готовьте 2-3 мин.
ШАГ 4:
Добавьте вино, затем горчицу, помешайте пару раз и готовьте еще 1-2 минуты, чтобы вино впиталось.
ШАГ 5:
Постоянно помешивая, вливайте бульон по мере того, как он будет впитываться в рис.
ШАГ 6:
3а 1 минуту до готовности риса, добавьте потертый сыр.
ШАГ 7:
Посолите, поперчитне на ваш вкус.
ШАГ 8:
Ризотто готово к подаче !