lundi 23 novembre 2009

Breakfast bars / Barres de céréales pour le petit-déjeuner / Мюсли-батончик на завтрак




















English Version

Breakfast bars

The recipe I am posting today is a Cookalong November Challenge proposed by Markella, who was nominated to choose the recipe of the month.
I’d like to thank Markella for choosing this wonderful recipe as I really enjoyed cooking and eating them. Guess what? I am addicted to them now. They are so good: they are tasty and crunchy. They are very easy to make.
For me breakfast is important. I never skip it. These bars are perfect for breakfast or as a snack at any time. If you are in a rush in the morning, just grab them and eat them on the go. I think the best idea is make them on the weekend and enjoy eating them the whole week. They are nutritious. Believe me if you start your day on these delicious breakfast bars, you’ll feel better and you’ll easily handle problems and stressful situations of the day.

To find Nigella’s original recipe, click on the link:
http://www.nigella.com/recipe/recipe_detail.aspx?rid=126

I have slightly changed Nigella’s recipe. I didn’t find unsalted peanuts and I replaced them with a mix of dried cranberries, almonds and macadamia nuts. I also added some flaxseed and malted rye flakes. I guess any kind of nuts and seeds will be perfect for this recipe. If you don’t have dried cranberries, replace them with any dried fruits you like: currants, dates, figs, prunes, raisins, apricots.

Here is the list of ingredients I used to make 18-20 bars:

1 can of condensed milk =397 gr
250gr of rolled oats (not instant)
75 gr of shredded coconut
240 gr of a mix of dried cranberries, almonds and macadamia nuts
140 gr of mixed seeds: sesame seeds (60 gr), sunflower seeds, flaxseed, malted rye flakes

Preheat oven to 130 C.
Heat the condensed milk in a saucepan over low heat. Don’t let the milk boil.
In a large bowl combine rolled oats, shredded coconut, dried cranberries, almonds, macadamia nuts and seeds.
Pour milk over the nuts-seeds mixture. Stir well with a wooden spoon.
Pan the mixture evenly on a baking tin. Press firmly.
Place a baking tin into the oven for 1 hour.
Let cool for 15 minutes and cut into squares.

French Version

Barres de céréales pour le petit-déjeuner

La recette de ces barres de céréales vient du site de Nigella. C’est une Challenge du mois de Novembre : c’est une recette choisie par un des participants au forum de Nigella. Tout le monde peut la réaliser et ensuite partager ses opinions sur la recette.

Cette recette a été choisie par Markella et je la remercie de son choix car j’ai adoré ces barres de céréales.

Ces barres de céréales sont très faciles à faire : elles sont délicieuses et croquantes.
Elles sont parfaites pour le petit-déjeuner, en cas de petits faims ou pour le gouter de vos enfants.

Pour réaliser 18-20 barres, il vous faut :
1 boite de lait concentré sucré (397 gr)
250 gr de flocons d’avoine
75 gr de noix de coco râpé
240 gr de canneberges, amandes et noix de macadamia
140 gr de graines de sésame, graines de tournesol, graines de lin, flocons de seigle malté

Préparation :

Préchauffer le four à 130 C.
Dans une casserole, faire chauffer le lait concentré sucré à feux doux pendant 2-3 minutes.
Dans un saladier, mélanger les fruits secs, les noix et les graines.
Incorporer le lait dans le mélange fruits secs-noix-graines.
Mélanger le tout bien en remuant avec une cuillère en bois.
Verser la préparation dans un plat ou une moule carré beurrée. J’ai utilisé une moule en aluminium.
Tasser la préparation avec vos mains.
Faire cuire au four pre-chauffé à 130 C pendant 1 h.
Laisser refroidir pendant 15 minutes, couper des rectangles.

Russian Version

Мюсли-батончик на завтрак

Предлагаю вам рецепт мюсли-батончика, который отлично подойдет на завтрак с чашкой кофе или чая. Этот батончик не заменит вам полноценного завтрака, но он придаст вам сил, так как в него входят питательные и полезные злаки,орехи и сухофрукты.
Злаки и орехи богаты белками, углеводами и клетчаткой, полезны для пищеварения и хорошо борются с чувством голода.

Чтобы приготовить 18-20 батончиков, вам понадобится:

1 банка сгущенки
250 гр овсяных хлопьев
75 гр кокосовой стружки
240 гр клюквы, миндальных орехов и орехов Макадамия (орехи Макадамия можно заменить на грецкие или кедровые орехи)
140 гр кунжутных семечек, семечек подсолнечника, ржаных хлопьев, семена льна

Как приготовить:

Разогреть духовку до 130 градусов.
Подогреть сгущенку на слабом огне в течении 2-3 минут
В салатнице перемешать овсяные хлопья, кокосовую стружку, орехи и семечки.
Залить все теплой сгущенкой.
Все перемешать деревянной лапаточкой.
Выложить массу в блюдо. Выровнять лапаточкой или прижать руками.
Выпекать в разогретой духовке в течении часа.
Дать остыть 15 минут.
Порезать на квадратики.