lundi 19 octobre 2009

Gâteau aux graines de pavot et au citron de Nigella / Nigella’s lemon poppyseed cake / Лимонный пирог с маком






French Version

Gâteau aux graines de pavot et au citron de Nigella

Voici une recette d’un gâteau aux graines de pavot et au citron qui est très facile à réaliser.

Mais si vous n’avez pas de citron ou de graines de pavot, vous pouvez réaliser ce gâteau quand même car il vous faudra du beurre, du sucre et de la farine.

240 gr de beurre
200 gr de sucre (j’ai mis la moitié)
Zeste d’1 citron et le jus de 2 citrons
3 œufs
290 gr de farine
1 sachet de levure chimique
2-3 c à soupe de graines de pavot

Mélanger le beurre et le sucre. Ajouter le zeste du citron. Incorporer les œufs. Ajouter la farine, la levure chimique et le jus du citron.
Ensuite incorporer les graines de pavot. Mélanger bien.
Verser la pate dans un moule à gâteau.
Placer au four préchauffe à 170 C.
Faire cuire pendant 45 min-1 h.
English recipe

Nigella’s lemon poppyseed cake

Two weeks ago I baked Nigella’s Madeiara cake for my guests. This recipe comes from her book 'How to be a Domestic Goddess'. In fact this recipe is titled by Nigella as “MY MOTHER-IN-LAW’S MADEIRA CAKE”.

You can find Nigella’s recipe here:

http://www.nigella.com/recipe/recipe_detail.aspx?rid=174

As I had some lemons and poppyseeds at home, I decided to convert this simple Madeira cake into Lemon and Poppyseed cake which turned delicious, moist and lemon-flavored.

To make this cake, you’ll need:

240 gr of softened unsalted butter
200 gr of caster sugar (I used only half of it)
grated zest and juice of 1.5 lemon
3 large eggs
290 gr of plain flour
10 gr of baking powder
2-3 tablespoons of poppyseeds

Preheat the oven to 170ºC/gas mark 3.
Cream the butter and sugar, and add the lemon zest. Add the eggs one at a time with a tablespoon of the flour for each. Then gently mix in the rest of the flour and, finally, the lemon juice. Sprinkle with caster sugar (about 2 tablespoons should do it) as it goes into the oven, and bake for 1 hour or until a cake-tester comes out clean. Remove to a wire rack, and let cool in the tin before turning out.
Russian Version

Лимонный пирог с маком по рецепту Найджилы Лоусон

Вам понадобится:

240 гр масла
200 гр сахара ( я использовала половину)
Цедра 1 лимона + сок 2х лимонов
3 яйца
290 гр муки
1 пакетик разрыхлителя
2-3 ст ложки мака

Смешать масло и сахар. Добавить цедру лимона, затем яйца.
Потом добавить муку, разрыхлитель, и сок 2х лимонов.
Перемешать. Добавить мак.
Выложить тесто в форму для выпечки, предварительно смазав ее слив маслом.
Выпекать в разогретой духовке при 170 С в течении часа.
Ваш пирог готов. Он может хорошо храниться в холодильнике в течении недели.