French Version
Cake à la feta et aux olives
Cake à la feta et aux olives
Voici une autre recette d’un cake salé de Sophie Dudemaine. Ce cake est moelleux et bien parfumé. Vous pouvez le servir à l' apéritif ou en entrée.
Il vous faudra :
3 œufs
150 gr de farine
1 sachet de levure chimique
100 ml d’huile végétale
125 ml de lait
150 gr de feta
70 gr d’olives noires dénoyautées (remplacé par des vertes)
Sel, poivre
Préparation :
Travailler bien au fouet les œufs, la farine, la levure. Ajouter petit à petit l’huile et le lait (chauffé préalablement). Puis ajouter les olives et le fromage. Mélanger bien. Saler, poivrer.
Verser le tout dans un moule et faire cuire au four préchauffé à 180 C pendant 45-50 minutes.
Conseil : vous pouvez faire ce cake en mini cakes pour l’apéritif
English Version
Feta and olives cake
Today I am proposing a recipe of a nice summer cake which will be perfect for an appetizer or starter served with green salad. This recipes comes from the book “Sophie's Cakes” by Sophie Dudemaine. As all her recipes, this one is the easiest and quickest to make. It is indeed a summer cake: feta and green olives prove that. I love this white soft and salty Greek cheese. The olives give a nice saltiness and a touch of Mediterranean flavor.
Give it a try !
You’ll need:
3 eggs
150 gr of all purpose flour
10 gr of baking powder
100 ml of vegetable oil (cornflower oil, for example)
125 ml of milk
150 gr of greek feta cheese
70 gr of balck of gree stonedolives
Salt, pepper
How to make it:
In a large bowl, mix together flour, eggs, baking powder. Add progressively vegetable oil and milk (warm up milk in a microwave ). Add olives and cheese. Mix all ingredients together. Add salt and pepper.
Grease a cake pan. Pour the batter in it and bake in a pre-heated oven at180 C/35FC for 45-50 minutes until golden.
My advice: you can use the batter to make mini cakes.
Russian Version
Пирог с оливками и греческим сыром « фета »
Чтобы приготовить этот пирог, вам понадобится :
3 яйца
150 гр муки
1 пакетик сухих дрожжей
100 мл оливкового или другого любого растительного масла
125 мл молока
150 гр шреческого сыра фета
70 гр оливок, без косточек
Соль, перец
Фета это греческий сыр, он внешне напоминает молодой прессованный творог, однако вкус у сыра более выразительный, солоноватый, с нежной молочной кислинкой.
Если у вас не оказалось сыра феты, то можно его заменить на его балканский аналог — мягкую брынзу. Сыр Фета сделан из овечьего молока, я бы не рекомендовала заменять его на сыр из коровьего молока, так как вкус блюда изменится.
Как приготовить:
Перемешать все вместе: яйца, муку, дрожжи, соль, перец. Затем постепенно помешивая, добавить растительное масло и молоко (молоко надо немного разогреть). Затем добавить сыр и оливки.
Выложить полученную массу в форму для запекания, предварительно смазав ее сливочным маслом.
Выпекать в разогретой духовке при 180гр в течении 45 минут -1 часа, в зависимости от духовки.