Homemade hummus
I have never eaten hummus before. I have never heard of Tahini sauce before. But it didn’t scare me. I was so curious, enthusiastic and optimistic to discover this Lebanese recipe. I searched for a good homemade hummus recipe on the Internet and the recipe which seemed to me easy to make was found on the website www.dedemed.com.
Here is the link to the recipe video.
The video is quite explicit, clear and detailed.
When I was watching this video, I told myself that even though I had never eaten hummus before, I should give it a try as it would be definitely better than packaged hummus.
It was easy to make, it’s all about having all ingredients on hand.
I was a little bit afraid of not finding Tahini sauce. I bought a jar of Tahini sauce (454 gr/16oz) for 1.85 euros, Al wadi brand, Beirut, Lebanon. I found it at Carrefour in the department “The cuisine from around the world”.
What can I say about the homemade hummus? I simply loved. It was so tasty and flavoury. I served it with pitta bread and vegetables. My guests appreciated it very much.
Here is the recipe t make a large bowl of homemade hummus:
Yogurt - 150 gr (I used Greek yogurt)
1 Can of chick peas, rinced and drained – 450 gr
Tahini (Sesame Seed Paste) – 3 tablespoons
Lemon Juice – 1
Cloves of Garlic - 2
1/2 Tsp of Salt
water – 2 tablespoons
fresh mint leaves -4
fresh parsley – 2 tablespoons
paprika -1 tablespoon
olive oil – 3 tablespoons
pepper -1 teaspoon
cumin – 1 teaspoon
Mix all ingredients in a food processor to blend until smooth and to desired thickness.
French Version
Hummus libanais
L'hummus ou hoummos est une recette classique de la cuisine des pays arabes de la Méditerranée, en particulier le Liban. Préparé à base de pois chiches et de beurre de sésame - ou Tahini, on le sert généralement comme trempette pour les hors-d’œuvre ou les crudités et comme tartinade sur du pain.
Pour préparer un grande bol de cette sauce, il vous faut :
1 boite de pois chiches cuits – 450 gr
150 gr d’yaourt nature ou d’yaourt grec
3 c. à soupe de tahini (beurre de sésame : vous pouvez trouver cette sauce au Carrefour/Auchan disponible au rayon Produits du Monde )
2 gousses d'ail pressées
1 citron pressé
½ c à café de sel
2 c à soupe d’eau
Quelques feuilles de menthe fraiche
Du persil frais
1 c à soupe de paprika
3 c à soupe d’huile d’olive
1 c à café de poivre
1 c à café de cumin en poudre
Préparation :
Égoutter les pois chiches.Mettre tous les ingrédients dans un robot culinaire et mélanger jusqu'à consistance crémeuse. Verser le mélange dans un bol de service et laisser quelques heures au réfrigérateur.
Servir le hummus avec des quartiers de pain pita.
Russian Version
Ливанский соус –паста Хумус
Сегодня я вам предлагаю рецепт ливанской кухни - соус –паста Хумус (Hummus). Это соус, состоящий из турецкого гороха (сои), оливкового масла, чеснока, пасты из кунжутовых семечек, йогурта, мяты, кориандра, соли, перца, тмина и сока лимона.
На самом деле рецептов этого соуса очень много. Я думаю, что у каждой хозяйки в Ливане найдется свой рецепт этого блюда. Все зависит от того, какие специи вы любите и в каком количестве вы их кладете в это блюдо. Но я бы сказала, что 2 основных компонента, без которых это блюдо не состоялось бы, это горох (соя) и соус Тахини (Tahini) - паста из кунжутовых семечек.
Когда я готовила этот соус, то в конце, попробовав его, мне показалось, что не хватает вкуса лимона, и я добавила еще немного сока лимона. Так что побробуйте и вы !
Чтобы приготвовить большую чашку соуса, вам понадобится :
1 банка готового отварного турецкого гороха - 450 гр
1 йогурт, натуралный, или сметана – 150 гр
3 ст л соуса тахини
2 головки чеснока
Сок 1 лимона
Щепотка соли и перца
2 ст ложки воды
Свежая петрушка
Свежая мята
1 ст ложка паприки
3 ст ложки олив масла
1 ч ложка тмина
Перемешайте все ингредиенты в миксере. Попробуйте на вкус. ДОбавьте специи по вашему вкусу.
Выложите соус в чашку и поставьте в холодильник на пару часов.
Подайте с хлебом и свежими овощами.