lundi 11 août 2008

Fondant au chocolat d’Ainsley Harriot/Chocolate Fondant of Ainsley Harriot /Шоколадный фондан по рецепту Эйнсли Хариота





French Version:

Fondant au chocolat d'Ainsley Harriot

Pour 4 personnes
Préparation :10 minutes
Cuisson : 5-7 minutes
Préchauffer le four à 180 degrés.
Faire fondre 180 gr de chocolat et 180 gr de beure dans une casserole en remuant de temps à autre jusqu'à obtenir une pâte lisse.
Battez 3 œufs entiers et 3 jaunes d'œuf avec 6 c à soupe de sucre dans un grand bol
Incorporez le chocolat fondu dans la mixture du grand bol en mélangeant.. Y ajouter 3 c à soupe de farine
Versez le mélange dans 4 petits ramequins beurrés
Mettre les ramequins au four pendant exactement 5-7 minutes.
Surveiller la cuisson selon votre four


English Version:


Chocolate Fondant of Ainsley Harriot

Servings: 4
Preparation:10 minutes
Cooking time: 5-7 minutes

Ingredients:
180 gr of dark chocolate
3 eggs + 3 yolks
6 tablespoons of sugar
180 gr of butter
3 tablespoons of flour

Directions:
Preheat oven to 350 deg F (Gas mark 4 or 180 degrees Celsius).
Break the dark chocolate into small pieces and place in a saucepan. Add the butter and melt using a double boiler, stirring frequently until the chocolate is smooth.
Mix the eggs, yolks and sugar in a large mixing bowl for a few minutes.
Add the melted chocolate to the mixture in the large bowl. Stir well. Add flour and stir it until all lumps are gone.Pour the mixture into 4 small buttered custard bowls (ramekins or muffin tins or cups or you can also use paper muffin bake cups). Fill the bowls with the chocolate mixture.Place the bowls in the oven for exactly 5-7 minutes. The outer part should be cooked and the inner part liquid.
Serve in the next 10 minutes following their removal from the oven.
The Chocolate Fondants may be served hot on its own or with custard, whipped cream, ice cream.


Russian Version:

Шоколадный фондан по рецепту Эйнсли Хариота

Время приготовления:10 минут
Время выпечки:5-7 минут

На 4 порции вам понадобится:

180 г дессертного или горького шоколада 3 яйца + 3 желтка 180 г сливочного масла+для формочек немножко 6 столовых ложек сахара 3 столовых ложки муки

Разогреть духовку до 180 С
Растопить шоколад и масло в кастрюле на медленном огне
В отдельной чашке перемешать яйца, желтки и сахар
Добавить растопленный шоколад-масло в яйца, хорошо перемещав, добавив муку
Смазать формочки маслом, выложить тесто по формочкам и выпекать в разогретой дузовке 5-7 минут. Следить за выпечкой, так как никак нельзя перепекать фондан и он получится сухим.


Подавать фондан горячим. Разрезав его, вы должны получить теплый шоколад, который польется из середины фондана. В этом и состоит изюминка рецепта.
Вы можите подать фондан с мороженым

Совет: если у вас гости, приготовьте тесто на фондан заранее, а поставтье его в духовку за несколько минут перед тем, как подать десерт. Ваши гости будут рады десерту с теплым струящимся шоколадом.

Aucun commentaire: