mardi 12 août 2008

Tarte tatin ananas crème coco et aux pépites de chocolat / Pineapple coconut-chocolate chip upside-down cake / «Ананасовый тарт татан»

French Version :

Tarte tatin ananas crème coco et aux pépites de chocolat

Les ingrédients pour 6 personnes :

250 g de pâte brisée
6 tranches d'ananas frais ou en boite
3 jaunes d'œufs
4 c à s de noix de coco râpée
50 g de sucre en poudre
20 cl de crème fraîche liquide
1 goute d’essence de noix de coco pour parfumer la pate
1 c à soupe de pépites de chocolat

Si vous prenez un ananas frais, coupez-le en petits dés. Faites-les poêler avec un peu de beurre et de sucre pendant 5-7 minutes.

Battre ensemble les jaunes d'œufs, la noix de coco, le sucre et la crème fraîche.

Disposer les dés d’ananas sur le fond d'un moule antiadhésif. Disposer les pépites de chocolat sur l’ananas.

Verser la crème dessus et poser la pâte en rentrant légèrement les bords.
Faire cuire 30 mn à 180°.

Quand la tarte est cuite, la sortir du four et attendre une dizaine de minutes avant de la retourner sur le plat de présentation.

English Version:

Pineapple coconut-chocolate chip upside-down cake

Serves 6

You will need:

250 gr of ready-to-use shortcut pastry/pie crust (8.8 oz or 0.5 pounds)
1 small, ripe pineapple, trimmed, quartered, cored, and cut into 1/4-inch-thick slices
3 yolks
4 tablespoons of grated coco
50 gr of sugar (1/4 cup or 1.7 oz or 0.1 pounds)
20 cl of liquid sour cream (0.8 cup or 0.4 pints)
1 teaspoon of coconut extract (optional)
1 tablespoon of chocolate chips or small chocolate cubes
1 teaspoon of brown sugar
1 tablespoon of butter

Method:

The same advice as for pineapple muffins: if you have a fresh pineapple, start by preparing it. Cut a slice off the top and bottom, and then cut the rind off the sides in wide strokes trying to leave as much flesh as possible while removing all of the "eyes." Then cut lengthwise and remove the core from each half. Once pineapple is prepared, cut into small slices or cubes.
Melt some butter in a frying pan. Add pineapple slices, sprinkle them with 1 teaspoon of brown sugar and cook over medium heat for 5-7 minutes.
Whisk together yolks, raped coco, sugar and sour cream. Add 1 teaspoon of coconut extract. Mix.
Place pineapple slices/cubes at the bottom of the pan. Sprinkle with chocolate chips.Pour in a cake batter onto pineapple slices/cubes.
Cover it with shortcut pastry/pie crust.
Put a pan into a pre-heated oven for 30 minutes at 180C/356F
Even if I used a non-stick silicon pan, I preferred to apply some grease on the inside of the pan to be sure that my cake will be turned over before serving without any difficulty.

Russian Version:

Вот рецепт «ананасового тарт татана» или ананасового перевернутого пирога с кокосовой начинкой и шоколадной стружкой

На 6 человек вам понадобится:

250 гр готового песочного теста или вы можите сами его приготовить, если у вас есть время и желание (100 г масла или маргарина, 50 г сахара, 1 яйцо, 1.5 стакана муки, щепотка ванилина или цедра лимона)
Свежий ананас или консервированный ананас в банке
3 желтка
4 столовых ложки кокосовой стружки
50 гр сахара
200 мл жидкой сметаны
капля кокосового экстракта (не обязательно)

Приготовление:

Как и для маффинсов: если у вы используете свежий ананас, то сначала нужно его вымыть, разрезать вдоль, вырезать мякоть и удалить сердцевину. Мякоть ананаса порезать мелкими кубиками.
Обжарить кубики ананаса на сковороде на масле с добавлением щепотки сахара втечении 5-7 минут.
В отдельной чашке перемешать желтки с сахаром, добавить кокосовую стружку и влить постепенно сметану. Добавить в тесто каплю кокосового экстракта.
Выложить ананасы на круглую форму для выпечки. Я использовала силиконовую форму для выпечки. Но предварительно я ее смазала маслом, чтобы потом у меня не было никаких сложностей для переворачивания пирога.
Посыпать шоколадные крошки на ананасы. Вылить жидкое тесто.
Затем выложить готовое тесто на пирог, краями во внутрь.
Поставить в разогретую духовку и выпекать пирог в течении 30-35 минут при 180 градусах.
Как пирог испекется, дать ему остыть, и перевернуть его на тарелку, так чтобы ананасы оказались на верхней стороне пирога.
Подавать теплым.

Aucun commentaire: