lundi 25 août 2008

Gateau franco-russe “Napoleon”/ “Napoleon” cake / Торт «Наполеон»








French Version :

Gateau franco-russe “Napoleon”

C’est un gâteau à base de pate feuilletée sur plusieurs étages et garni de crème praliné au dessus de la pate. C’est une variante du millefeuille.
J’ai fait ce gâteau sur 4 étages. La préparation et l’assemblage du gâteau m’ont pris 2.5 heures. IL est vrai que la réalisation de ce gâteau est longue mais en réalité ce n’est pas aussi compliqué. Je dirais que la réalisation de ce gâteau est une question de motivation et de patience. La preuve : quand on aime, on ne compte pas les heures passées.
Alors, seriez-vous prêt à vous lancer dans l'aventure de « Napoléon » ?

Ingrédients pour 8/10 personnes:

4 rouleaux de pâte feuilletée (800-850 gr)
Pour la crème
66 cl de lait
4 jaunes d'œufs
200 g de sucre
1 sachet de sucre vanillé
3 c. à soupe de farine
200 g de beurre

Pate :
Couper des ronds dans la pate feuilletée avec l’aide d’une grande assiettée.
Faire les cuire au four préchauffé à 180 dégrée pendant 20 minutes. Laisser les refroidir avant de commencer le montage du gâteau.
Conserver les restes de pate. Les cuire au four préchauffé à 180 dégrée pendant 20 minutes. Une fois les restes de pate sont cuits, les émietter dans un mixer. Cette base nous servira pour al décoration du gâteau.

Crème :
Mettre le lait à chauffer dans une casserole.
Dans un saladier, battre les jaunes avec le sucre énergiquement, puis rajouter la farine et bien mélanger.
Verser le lait bouillant sur le mélange aux œufs sans jamais cesser de battre.
Reverser dans la casserole, et refaire chauffer. Aux premiers bouillons, retirer la casserole du feu.
Laisser tiédir de côté.
Lorsque la crème est encore un peu chaude, rajouter le beurre à température ambiante coupé en morceaux. Mélanger jusqu'à ce que ce dernier se soit bien dissout dans la crème.
Laisser complètement refroidir puis réserver au réfrigérateur.
Lorsque les fonds de pâte ont bien refroidi, répartir 1/3 ou la moitié de la crème dessus. Cela dépend du nombre d'étages que l'on a décidé d'octroyer à son Napoléon.
Et on continue ainsi de suite, pâte-crème, pâte-crème, en finissant avec de la crème.
Emietter le disque de pâte feuilleté réservé jusqu'alors pour la déco. L'émietter et le saupoudrer harmonieusement sur tout le gâteau - dessus et côtés.

Placer au frais pour une nuit, et déguster bien froid le lendemain.
J’ai servi ce gâteau accompagné d’une boule de glace au citron.

English Version :
"Napoleon " Cake Recipe

I’d like to give you the recipe of the "Napoleon” cake. This is a very popular cake in Russia. It is a cream filled cake made with puff pastry. You can use a homemade puff pastry or you can buy frozen ready-to-use puff pastry. As for a cream, it is a custard cream.
It took me 2.5 hours to prepare this cake and put all layers together. It’s true, it takes time but I think that motivation and inspiration push us to create many interesting things. We have to be patient.
The cake you see on the picture has 4 layers. You can certainly make a cake of more than 4 layers. But as the proverb says; when we love, we don’t count hours passing by. We just enjoy it.
Are you ready to plunge into the adventure of making the “Napoleon” cake?
Serves 8/10
You will need:

Dough:
800 gr of frozen ready-to-use puff pastry (28 oz or 1.7 pounds)
Each puff pastry sheet should be of 200 gr (7 oz or 0.4 pounds)

Cream:
66 cl of milk (2.7 cup or 1.3 pints)
4 yolks
200 gr of granulated sugar (7/8 cup)
1 package of vanilla sugar (2 tablespoons)
3 tablespoons of flour
200 gr of butter (7/8 cup)

Steps to follow for baking dough:

Firstly, we will need to have 4 nice circles of puff pastry.
To do it, you will need to a cut a circle out of each puff pastry sheet. Place a plate on the sheet of puff pastry and cut a circle out of it. You can use a dinner plate as a template.
Cut out 4 circles. Normally you should have the leftovers or remains of puff pastry. Do not throw them. We will use them to decorate the top of the cake.

Secondly, once your 4 circles are cut out, pre-heat the oven at 356 F/180 C.
Put a parchment (greaseproof) paper on a baking sheet. Then place your circle of puff pastry. Pierce with a fork. Cover it with a parchment paper and bake for 20 minutes until the circles are slightly golden.
Bake the leftovers of puff pastry as well.
Let cool the circles.

Cream:
Cook the milk on low heat. Bring it to boil. Stir regularly
In a large bowl mix egg yolks, sugar; vanilla sugar and flour. Stir very well until mix turns very light yellow.
Pour boiling milk into a large bowl. Mix well.
Pour the cream mixture in a pot over a medium heat. Bring the mixture to boiling again. Constantly stir. When it starts boiling, you will see it become thicker. Let it simmer for 2-3 minutes, don't forget to stir at all times.
Remove from the stove. Let the cream cool. When you are able to touch the pot, add butter and mix it in as it melts. Let it cool gain. Then place a pot with cream in a fridge for cooling.

The final step:
Once your circles of puff pastry and cream are cooled, you can start putting all layers on a cake dish filling them with your cream.
Put one clayer on the cake dish.
Pour a ladle full of cream onto it.
Use skimmer to spread the cream evenly on the crust. Repeat for all layers, except for the dough remains.
Crush the dough remains on the board, using the rolling pin - just roll it over it several times - it will make great fine crumbs.
Pour the crumbs over the top layer of the cake.
Let the cake soak for 2-3 hours in a fridge.
The best option is to put a cake in a fridge for the whole night
I served this cake with lemon ice-cream.

Russian Version:

Торт «Наполеон»

Я думаю, что рецепт этого торта не секрет для многих хозяек. Этот рецепт является традиционным, так что я не буду повторяться и не стану его печатать на русском языке.
Что касается меня, то я испекла этот торт впервые для моих французских гостей. Они остались довольны, торт им понравился, правда после пирожков, блинов и пельменей нам сложно было впихнуть кусочек этого замечательного торта. Но предложив гостям чая с жасмином, им все таки удалось съесть по небольшому кусочку торта. Торт, котрый я испекла, оказался большим, и мои гости ушли не с пустыми руками. Каждый забрал с собой по хорошему кусочку торта. Надеюсь, что на следующий день они смогли лучше оценить вкус торта.

Что следует отметить, то на приготовление торта из 4 слоев, у меня ушло 2,5 часа. Но честно говоря, было не сложно, время пролетело незаметно. Приготовление торта было упрощено тем, что я использовала готовое слоеое тесто, а именно 4 готовых коржа по 200 гр каждый. Конечно, это упростило приготовление, но я действительно советую вам использовать готовое тесто, так как вы выйграете не только во времени, но и в качесте коржов. Готовое тесто сейчас можно купить хорошего качества , и оно ни в чем не уступит тесту домашнего приготовления. Зато выйгранное время вы сможите потратить на приготовление других блюд.

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