jeudi 25 mars 2010

Salades / Salads / Салатики


French Version

Salades

Ce weekend je suis tombée sur deux photos prises il y a plus que de deux ans.
A cette époque là j’étais fan des salades savoureuses mais simples et faciles à réaliser.
Je vous propose des recettes de ces deux salades gourmandes et estivales faites en clin d’œil.

Salade aux tomates et aux copeaux de parmesane

Pour 4 personnes :

1 sachet de salades de votre choix (laitue, roquette, mesclun)
4-6 tomates rouges
150 gr de parmesan (non râpé)
Sauce vinaigrette

Nettoyer puis essorer les feuilles de salade. Réserver les dans un grand saladier.
Nettoyer les tomates puis couper les.
Découper de fins copeaux du bloc de parmesan à l’aide d’un économe.
Ajouter au saladier contenant la salade les tomates.
Ajouter la sauce vinaigrette.
Décorer la salade avec des copeaux de parmesan.

Salade aux poires, au compté et aux pignons de pin

Pour 4 personnes :

1 sachet de salades de votre choix (laitue, roquette, mesclun)
4 poires
150 gr de compté (ou de roquefort)
50 gr de pignons de pin
Sauce vinaigrette

Couper le fromage en dés. Réserver.
Couper les poires en fines lamelles.
Faire brunir les pignons de pin dans une poêle bien chaude (sans matière grasse).Réserver.
Mettre la salade dans les assiettes, assaisonner avec la vinaigrette puis disposer le fromage les poires et enfin les pignons de pin.
Servir aussitôt.


English Version

Salads

This weekend I came across two pictures taken more than two years ago. At that time I was a big fan of fresh, simple and savory salads. Here below you’ll find the recipes of these two summary and tasty salads made in no time !

Tomato and Parmesan Salad

Serves 4:

2-3 bunches of fresh large leaf rocket or any other salad
4-6 tomatoes cut into slices
150gr of parmesan cheese, shaven
Vinaigrette sauce or olive oil

In a large serving bowl, combine rocket and tomatoes. Drizzle with vinaigrette sauce or olive oil.
Garnish with parmesan cheese.


Pine nuts, cheese compté and peaches salad

Serves 4:
2-3 bunches of fresh large leaf rocket or any other salad
4 peaches cut into thin slices
150 gr of cheese compté or blue cheese roquefort, cut into small cubes
50 gr of pine nuts
Vinaigrette sauce or olive oil

Heat a frying pan over medium heat, cook pine nuts, stirring for 2 minutes or until toasted and golden, transfer to a plate.
In a large serving bowl, combine rocket and peaches. Drizzle with vinaigrette sauce or olive oil.
Garnish with pine nuts.


Russian Version

Салатики по-быстрому

На этих выходных я перебирала свои фотографии, и случайно нашла две фотографии, снятых больше, чем два года назад. На этих фотографиях изображены два простеньких, но вкусных салата, сделанные из свежих и летних продуктов. Попробуйте и вы !

Салат из помидор и сыра пармезан

На 4 порции:

листься зеленого салата
4-6 свежих помидора
150 гр итальянского сыра пармезан или любого другого сыра твердого типа
4-5 ст ложки соуса «винегрет « или оливкового масла

Промыть листься салата под холодной водой.
Положить листья салата в салатницу.
На них выложить порезанные помидоры и тертый на крупной терке сыр.
Посолить, поперчить по вкусу.
Заправить оливковым маслом или соусом «винегрет».

Салат из кедровых орешек, французского сыра «компте» и груш

На 4 порции:

листься зеленого салата
4 свежих груши
150 гр французского сыра «компте» или любого другого сыра твердого типа
4-5 ст ложки соуса «винегрет « или оливкового масла
50 гр кедровых орешков

Промыть листься салата под холодной водой.
Положить листья салата в салатницу.
Обжарить орешки на сковороде без масла до золотистого цвета.
Порезать груши на небольшие дольки.
Порезать сыр на кубики.
Выложить груши и сыр на листься салата.
Посолить, поперчить по вкусу.
Заправить оливковым маслом или соусом «винегрет».
Украсить кедровыми орешками.

3 commentaires:

M D a dit…

Hey Natalya, I am a die-heart at salads! I love to see those colors coming all together! Loved the first pic!

Natalya a dit…

Hi M D,

Thanks for your comment. I do love these two salads. As a rule I always have all ingredients at hand needed to make one of these salads. Isn’t it lovely to eat something fresh and tasty after long winter?

Manu a dit…

Ciao, I love salads . . . spring is here and this is the right meal for this season!