lundi 1 septembre 2008

Gâteau russe « Zebra » ou gâteau marbré « Zebr » / Russian Chocolate Marble Cake “Zebra” / Торт «Зебра»



















French Version:

Gâteau russe « Zebra » ou gâteau marbré « Zebr »

Aujourd’hui je souhaite poster ma recette d’un gâteau russe marbré qui s’appelle « Zebra » (en russe) ou « Zebr » (en français). J’ai réalisé ce gâteau pour les grands parents de mon mari. Ils avaient l’air de bien apprécier ce gâteau. Il existe plusieurs variantes de cette recette (avec la crème fraiche ou avec le beurre) : chaque maitrise de maison a sa propre recette. Je vous présente ma version de cette recette qui était beaucoup inspirée par la recette de Farida, une jeune fille de 30 ans, d’origine d’Azerbajan qui habite actuellement aux Etats-Unis (visiter son site culinaire en anglais : http://azcookbook.wordpress.com ).

Temps de préparation : 10 minutes

Cuisson : 40 minutes

Pour 8-10 personnes
Il vous faut :
4 œufs
250 g de sucre (j’ai mis 200 gr de sucre)
250 ml de lait
250 ml de l’huile végétale ou l’huile d’olive
1 goute d’essence de vanille
250 gr de farine
1 sachet de levure chimique
2 c à soupe de poudre cacao
1 sachet de sucre vanille

Préparation:

Mixer les œufs avec du sucre. Y ajouter progressivement le lait et l’huile. Ajouter l’extrait de vanille. Mélanger bien.
Dans un autre bol mélanger la farine et la levure. Verser cette préparation dans la préparation œufs-sucre. Mélanger bien avec un mixer.
Diviser la pate en deux. Dans une partie ajouter la poudre de cacao.
Beurrer votre moule.
Verser des cuillérées de pâte en alternant les deux mélanges. Plonger une cuillère dans la pâte et mélanger de façon irrégulière pour obtenir un effet marbré.
Mettre le gâteau dans un four préchauffé à 180 C et cuire 40 minutes.
Il ne faut pas ouvrir le four après la cuisson. Laisser le gâteau se reposer au four après sa cuisson pendant 15-20 minutes.
J’ai réalisé ce gâteau dans un plat rectangulaire mais vous pouvez le faire dans un moule rond.
Pour servir, j’ai coupé ce gâteau en carrés.

English Version :

Russian Chocolate Marble Cake “Zebra”

Today I'd like to post another recipe of Russian cake on “natalya cooking”.
A couple of days ago I had French grandparents coming to our home. As I didn’t have much time and I didn’t know what kind of dessert would be interesting and easy to make for my guests. I went on the Internet and found a wonderful recipe of Russian marble cake called “Zebra”. This recipe was found on the cooking site of Farida, a young lady of 30 years old of Azerbaijan origin, who has been living in the USA for the last 5 years. Her recipe of “Zebra” gave me a desire to make my own. You can visit her cooking site and you’ll find many other interesting recipes to make:
http://azcookbook.wordpress.com.

Please find below my version of chocolate marble cake “Zebra"

Preparation time: 10 minutes
Cooking time: 45-55 minutes
Makes one 9-inch (23 cm) cake

INGREDIENTS (serves 8-10)

4 large eggs, at room temperature
1 cup (8 oz / 250 g) granulated sugar
1 cup (8 fl oz / 250 ml) milk, at room temperature
1 cup (8 fl oz / 250 ml) vegetable oil (I used olive oil of good quality)
1/3 teaspoon vanilla extract
2 cups (8 oz / 250 g) all-purpose flour
1 tablespoon (equals 3 teaspoons) baking powder
1 tablespoon of vanilla sugar
2 tablespoons dark cocoa powder

How to make the cake:

Heat oven to 180C/gas 160C/gas 4.
Grease a 20cm cake tin and line the bottom with a circle of greaseproof paper or grease it with melted butter.
If you want to make life easy, simply put all the ingredients (except the cocoa powder) into a food processor and whisk for 1-2 min until smooth. If you prefer to mix by hand, beat the eggs, granulated sugar and vanilla sugar together, and then add the milk, oil, vanilla extract, one at a time, mixing well after each addition. Fold through the flour, baking powder until the mixture is smooth.
Divide the mixture between 2 bowls. Stir the cocoa powder into the mixture in one of the bowls. Take 2 spoons and use them to dollop the chocolate and vanilla cake mixes into the tin alternately. When all the mixture has been used up (and if young kids are doing this, you'll need to ensure the base of the tin is fairly evenly covered), tap the bottom on your work surface to ensure that there aren't any air bubbles.
Bake the cake for 45-55 minutes in a pre-heated oven at 180 C
Turn out onto a cooling rack and leave to cool. Will keep for 3 days in an airtight container or freeze for up to 3 months.
For this cake I used a rectangular tin.
Once the cake was cooked, I cut it into large cubes.

Russian Version:

Торт «Зебра»

Сегодня на « natalya cooking » я поделюсь с вами рецептом торта «Зебра», который я испекла на прошлой неделе своим французским гостям. Торт гостям понравился, надеюсь понравится и вам.
Рецепт торта я нашла на одном из кулинарных сайтов. Хозяйку сайта зовут Фарида, она родом из Азербайджана, живет в США в Калифорнии последние 5 лет. Вы можите посетить ее сайт, он на английском:
http://azcookbook.wordpress.com
Время приготовления:10 минут
Выпечка:40-50 минут
Итак, вам понадобится на 8-10 человек:
4 яйца
250 гр сахара (я использовала 200 гр)
250 мл молока
250 мл оливкового масла или любого другого растительного масла
несколько капель ванильной эсенции
250 гр муки
1 пакетик сухих дрожжей
2 ст ложки какао
1 пакетик ванильного сахара

Смешать в миксере все ингредиенты кроме какао. Тесто поучается консистенции густой сметаны. Разделить на 2/3 и 1/ 3. Большую часть вылить в форму. К меньшей добавить какао и тоже добавить в форму. Получится светлый торт с темными разводами. Выпекать при 180 град. C 40-50 мин. Готовности торта проверить спичкой.
Не забудьте смазать сливочным маслом форму для выпечки (я использовала квадратную).

2 commentaires:

farida a dit…

Natalia, your cake looks great! It is so well risen. Mine usually isn't:) You have a fantastic blog. Keep it up!

Natalya a dit…

Thanks for the compliments, Farida !
It’s always nice to know that somebody appreciates your blog.
Don’t be modest, your desserts turn always out so wonderfully. You make lovely pictures of them. They look so scrumptious.
I can say the same thing to you: go on with your cooking site! :))