lundi 4 janvier 2010

Beef liver pancakes / Galettes ou des pancakes de foie de bœuf / Оладьи из говяжей печени



English Version

Beef liver pancakes

I guess many people don’t appreciate the taste of liver but as for me I have always loved it, especially when I was a little girl and my grandma cooked it for me. My grandma marinated it in milk to make it tender. Once I tried the incredibly tasty and delicious beef liver in Venice. It was served with caramelized onions, polenta and artichokes. The tenderness and tastiness of Venetian beef liver made a great impression on me. Now when I eat any of beef liver dishes, I think about my grandma and Venetian restaurant.

The recipe I propose today is a really simple one. All you’ll have to do is mix all ingredients together and bake pancakes out of it. Normally you’ll get 25-30 mini pancakes.
The recipe has Russian roots as I have found it on one of Russian sites. I have slightly changed it.
If you like liver as I do, here is the recipe.

600-700 gr of beef liver (chicken or veal) = 2 big pieces
2 eggs
100 ml of milk
100 gr of all purpose flour
Salt, pepper
1 tablespoon of Provence herbs: Rosemary, sage, origan, marjoram
Some basil

How to make it:

Cut beef liver into chunks.
Mince chunks f beef liver.
In a large bowl mix minced beef liver, eggs, flour, milk. Mix.
Add salt, pepper, hervs, vasil. Mix again.
Heat a lightly oiled griddle or frying pan over medium high heat. Pour or scoop the batter onto the griddle, using a tablespoon. Brown on both sides for about 1 minute and serve hot.

French Version

Galettes ou des pancakes de foie de bœuf

J’ai toujours aimé le foie de bœuf, surtout celui préparé par ma grand-mère. Elle a mariné le foie dans du lait pour que celui-ci soit plus tendre.
Quant à moi, j’aime le foie de bœuf ou de veau dans toutes ses préparations.
La recette que je vous propose aujourd’hui est dextrement simple. Je l’ai trouvée sur un des sites culinaires russes. Je l’ai juste changée à ma façon. Si vous aimez le foie de bœuf comme moi, voici la recette.

Pour réaliser 25-30 mini galettes, il vous faut :

600-700 gr tranches de foie de bœuf
2 œufs
100 ml de lait
100 gr de farine
Sel, poivre
1 c à soupe d’herbes de Provences
Un peu de basilic séché

Couper le foie de bœuf ou en cubes.
Dans un robot, hacher le foie de bœuf. Y incorporer les œufs, la farine, le lait. Mélanger bien.
Ajouter du sel, du poivre et des herbes. Mélanger.
Dans une poêle antiadhésive verser une grosse cuillère à soupe de pate.Laisser cuire 1 minute de chaque coté.

Russian Version

Оладьи из говяжей печени

Я всегда любила печенку, будьто говяжья, или куриная. Моя бабушка готовила печенку необычайно вкусно. Она всегда получалась у нее мягкая и нежная благодаря тому, что она ее держала в молоке в течении нескольких часов.
Рецепт, который я вам предлагаю сегодня, очень прост. Я его нашла на одном из русских кулинарных сайтов. Правда блюдо было под названием «Печеночный торт». Так как я не являюсь фанаткой майонеза, я решила слегка изменить этот рецепт. Из полученного теста я испекла мини блины или оладьи. Попробуйте и вы !

25-30 оладьев:

600-700 гр говяжей печени
2 яйца
100 мл молока
100 гр муки
Соль, перец
1 ст ложка специй и пряностей на ваш вкус:тмин, розмарин, майоран садовый, базилик

Печень очистить от кожицы. Порезать на кубики. Перемолочь печень в комбайнере.
Затем в большую салатницу выложите печень, к ней добавить все остальные ингредиенты: мука, молоко, яйца, соль, перец, специи.
Выпекать как оладьи: большой ложкой выложите на сковороду небольшими порциями тесто и выпекайте оладьи с обеих сторон по 1 минуте до готовности.

Aucun commentaire: